YAVUZ SELİM ANADOLU ÖĞRETMEN LİSESİ 10 FEN B
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

YAVUZ SELİM ANADOLU ÖĞRETMEN LİSESİ 10 FEN B

YAVUZ SELİM ANADOLU ÖĞRETMEN LİSESİ 10 FEN B
 
AnasayfaPortalliAramaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 Trafik Işıklarının Renkleri

Aşağa gitmek 
2 posters
YazarMesaj
Misafir
Misafir




Trafik Işıklarının Renkleri Empty
MesajKonu: Trafik Işıklarının Renkleri   Trafik Işıklarının Renkleri Icon_minitimePtsi Ocak 21, 2008 12:09 pm

Trafik ışıkları uygulaması, önceleri demiryollarının trenleri kontrol için uyguladığı sinyaller Örnek alınarak başlamıştır. Demiryolları idaresi kırmızı rengi 'dur' sinyali olarak seçmişti. Kırmızı renk kan rengi olduğundan asırlar boyu tehlikenin, tahribatın ve ölümün simgesi olmuştur. Demiryolları ilk faaliyete geçtiği 1830'lu yıllarda 'ikaz' ışığının rengi yeşil, 'geç' ışığının ise beyazdı.

Bir süre sonra beyaz sinyal problem yaratmaya başladı. Beyaz renkli 'geç' sinyali diğer sokak lambaları ile karıştırılabiliyordu. Ama daha da kötüsü 'dur' işaretlerine konulan kırmızı mercekler yerlerinden düşünce ışık beyazlaşıyor, 'geç' sinyali olarak algılanıyor ve kazalara yol açabiliyordu.

Sonunda demiryolcular kırmızıyı 'dur', yeşili 'geç' sarı rengi de 'ikaz' sinyali olarak kullanmaya başladılar. Bilindiği gibi sarı, renk spektrumu içinde en göz alıcı renktir. Böylece makinist bir sinyalin bulunması gereken yerde beyaz ışığı görürse, bir şeylerin yanlış olduğunu anlıyor ve tedbirini alıyordu.

Karayollarına gelince, yollarda sadece atların ve at arabalarının bulunduğu tarihlerde bile dünyanın büyük şehirlerinde trafik sorundu. İlk trafik lambası otomobillerin ortaya çıkmasından çok önce 1868'de Londra'da kullanıldı. Gazla yakılan ve bir eksen etrafında döndürülebilen kırmızı ve yeşil lambalar bir yıl sonra patlayıp, kendilerini çeviren polisi de yaralayınca bu uygulama ortadan kalktı.

Ama öte yandan otomobillerin ortaya çıkması ve şehirlerde dolaşmaya başlamalarıyla birlikte durum iyice kötüleşti. Çeşitli şehirlerde değişik uygulamalar yapıldı. Demiryollarındaki uygulama örnek alındı ama demiryollarında birbirine paralel iki hat vardı. Bu sistem iki yolun kesiştiği kavşaklarda işe yaramıyordu.

Sonunda günümüzdekilere benzeyen ilk elektrikli otomatik trafik lambasını, ilkokul mezunu ve ABD'deki Cleveland'da otomobil sahibi ilk siyah olan Garrett Morgan geliştirdi. 1914'de ilk denemelerine başlayan Morgan 1923'de de patentini aldı. Morgan 1963'de ölümünden az önce patentini 40 bin dolara General Electric firmasına sattı.

Morgan'ın lambaları demiryollarına benzer şekilde bir "T" üzerinde kırmızı ve yeşil iki lambadan ibaretti. Çok geçmeden ikaz anlamında sarı lamba da ilave edildi ve uygulama bütün dünyaya süratle yayıldı.

Aradan geçen yıllara rağmen sarı renk hala 'ikaz' anlamındadır ama günümüz sürücüleri onu 'geç' sinyali olarak algılıyorlar.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
lastMc
Bölüm Yetkilisi
Bölüm Yetkilisi
lastMc


Mesaj Sayısı : 815
Yaş : 34
Location : Çarşı-ÜMRANİYE
Kayıt tarihi : 21/11/07

Trafik Işıklarının Renkleri Empty
MesajKonu: Geri: Trafik Işıklarının Renkleri   Trafik Işıklarının Renkleri Icon_minitimePtsi Ocak 21, 2008 4:43 pm

paylaşım için saoll
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://www.muhammetsadettin.tr.gg
A_s_K_v_E_s_E_v_G_i
Süper_Moderatör
Süper_Moderatör
A_s_K_v_E_s_E_v_G_i


Mesaj Sayısı : 544
Yaş : 29
Location : DaDaŞKenT
Kayıt tarihi : 24/11/07

Trafik Işıklarının Renkleri Empty
MesajKonu: Geri: Trafik Işıklarının Renkleri   Trafik Işıklarının Renkleri Icon_minitimeÇarş. Ocak 30, 2008 3:54 pm

Teşekkürler..
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Trafik Işıklarının Renkleri
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
YAVUZ SELİM ANADOLU ÖĞRETMEN LİSESİ 10 FEN B :: OKULUMUZ & SINIFIMIZ :: Okulumuz-
Buraya geçin: